19 marca, na dwa dni przed rozpoczęciem kalendarzowej wiosny uczniowie klasy 4a uczestniczyli w warsztatach kulinarnych w niżańskiej pierogarni „Basta, pierogi z ciasta”, które poprowadzili bardzo sympatyczni właściciele. Tematem zajęć była produkcja pierogów. Uczniowie mieli możliwość zobaczenia pracy od kuchni. Po umyciu rąk i przygotowaniu ciasta, każdy spróbował jak wałkuje się ciasto w specjalnej maszynie, jak wypełnia się placki farszem i zakleja. Następnie nastąpił proces gotowania, by na końcu wspólnie przystąpić do konsumowania. Wszystkim bardzo smakowało, a atmosfera, jaką tworzą właściciele jest bardzo zachęcająca do kolejnych odwiedzin. To była świetna, a jednocześnie smaczna lekcja technologii.
Po warsztatach czwartaczki udały się na poszukiwanie wiosny. Spacerkiem przeszli w okolice Sanu, a po drodze zwracali uwagę na budzącą się przyrodę. Wracali do szkoły bardzo zadowoleni w promieniach wiosennego słońca.